Згадаємо 2004 рік. Спочатку
абсолютно несподівано для всіх на конкурсі естрадної пісні ”Євробачення”
перемогу здобула Руслана. І от цього тижня на найпрестижнішому в світі
міжнародному чемпіонаті броварів, який від 1886-го року проводиться у Лондоні,
українці теж завоювали першу премію, яка, зазвичай, дістається німцям.
У столиці Великобританії золотою
медаллю нагороджено пиво ”Пшеничне Еталон”, яке виробляється в Україні
компанією ”Радомишль”.
Німецька броварня ”Шнайдер” з міста Кельгайм здобула
срібло. Бронза дісталася найбільшій російській пивоварні ”Балтика”, яку
розташовано в Санкт-Петербурзі. Отож, виходить, що українці нині краще
виробляють пиво за самих баварців, які вважають його своїм національним напоєм?
Принаймні такої думки дотримуються члени журі Міжнародного конкурсу пивоварної
промисловості. А до їхніх слів прислуховуються. Адже вже сам склад журі
заслуговує на повагу - 27 броварів з 14 країн. До того ж, вони коштували пиво,
як кажуть, наосліп.
Українцям довелося мати справу з
досить серйозними конкурентами. Цього року в лондонській Палаті гільдій, де
власне і відбувається пивний чемпіонат, було виставлено 822 марки пива з 48
країн. У категорії ”пшеничне пиво” змагалися 56 суперників. Однак членам журі
найбільше до смаку припало саме українське ”Пшеничне Еталон”. ”Повноцінне пиво
з інтенсивним ароматом”, - так вони пояснили свій вибір. Ми попросили
прокоментувати цю подію Карла-Ульріха Гайзе, головного редактора нюрнберзького
журналу ”Браувельт” – видання, спеціалізацією якого є розвиток пивоварної
промисловості.
”В Україні використовуються
німецька техніка, німецькі технології та пивні дріжджі з Німеччини. Саме це,
вірогідно, й сприяло успіхові українських броварів у власне типовій баварській
категорії”, - пояснив Гайзе.
Справді, українським броварям
допомогали налагодити виробництво пшеничного пива експерти з броварської
Академії Дьомена, яку розташовано в містечку Ґрефелфінг під Мюнхеном. До речі,
і росіянам стали в пригоді німецькі броваріб, проте вже з Вайєнштеффана. Отож,
між собою, так би мовити, змагалися розроблені німцями технології.
”Я дуже здивувався, коли два роки
тому вперше покуштував пшеничне пиво за кордоном, а саме - в Санкт-Петербурзі.
Саме це пиво тепер виграло бронзову медаль і воно практично нічим не
відрізняється від нашого баварського пшеничного пива”, - визнав Карл-Ульріх
Гайзе.
Для української марки ”Пшеничне
Еталон” це вже друга перемога цього року. В квітні її було нагороджено першою
премією Світового конкурсу пива 2004, який відбувся в каліфорнійському місті
Сан-Дієго. Карл-Ульріх Гайзе визнає, що такого успіху іноземні броварні у
категорії ”пшеничне пиво” ще не мали. Проте реагує на це досить спокійно:
”Можливо це пояснюється тим, що в
конкурсах бере участь дуже мало броварів з Німеччини. Тому конкуренція в
категорії ”пшеничне пиво” все ж таки не була такою великою. Німецькі пивовари
не їдуть на змагання з тієї причини, що бояться програти. Часто вже навіть
срібна медаль сприймається, як справжня трагедія, якщо сусід завоював золото.”
Незважаючи на перемоги, яке
здобуло українське пиво ”Пшеничне Еталон”, Карл-Ульріх Гайзе сумнівається, чи
цей напій може мати успіх власне у Баварії. Адже в цій федеральній землі можна
зустріти понад тисячу різних видів пшеничного пива. Крім того, як зауважив
головний редактор журналу ”Bierwelt":
”Німецький споживач і надалі
залишатиметься вірним своєму пшеничному пиву, яке вариться, зазвичай, в
невеличких місцевих броварнях. Любителі пива в Баварії ніколи не зраджують
своєму напою.”
Немає коментарів:
Дописати коментар